Het Europees betalingssysteem SEPA kan bijna 22 miljard euro aan besparingen opleveren, waarvan 16 miljard euro voor rekening komt van het bedrijfsleven.

Dat heeft accountants- en adviesbureau PwC berekend, dat in opdracht van de Europese Commissie SEPA economisch analyseerde.

Invoering SEPA scheelt kosten bedrijven

Bedrijven hoeven door SEPA, waarvan het internationale bankrekeningnummer IBAN een belangrijk element is, niet meer per Europees land een aparte rekening aan te houden en dat scheelt aanzienlijk in kosten.

Door de invoering van het uniforme betalingssysteem kunnen er 9 miljoen bankrekeningen in de Europese Unie worden geschrapt, zeggen de onderzoekers.

SEPA levert volgens hen vooral het bedrijfsleven, en ook banken, economische voordelen op. Voor consumenten biedt het Europees betalingssysteem vooral een betere bescherming.

Bij het maken van de analyse zijn de onderzoekers uitgegaan van een situatie waarin SEPA (Single Euro Payments Area), dat formeel per 1 februari is ingevoerd, volledig is omarmd.

Uitstel invoering SEPA in Europa

Zover is het nog niet. Vorige maand besloot de Europese Commissie dat bedrijven in het eurogebied een halfjaar langer de tijd krijgt - tot 1 augustus - om over te stappen op het Europees betalingssysteem.

Formeel gezien blijft de huidige deadline van 1 februari staan, maar er komt een extra overgangsperiode van zes maanden waarin toch nog betalingen kunnen worden gedaan die nog niet aan de nieuwe standaard voldoen.

De Europese Commissie acht dat nodig om de kans op verstoringen van het betalingsverkeer te verkleinen.

SEPA en IBAN-nummers

Een belangrijk element van SEPA is het internationale bankrekeningnummer IBAN. Dat moet grensoverschrijdende betalingen makkelijker maken. Barnier blijft erbij dat dit nodig is om tot een efficiënte gezamenlijke Europese markt te komen. Hij stelt evenwel vast dat te veel bedrijven nog niet klaar zijn voor de overgang.

,,Ik heb vaak gewaarschuwd dat de overgang te langzaam verliep'', zei de eurocommissaris. ,,En ik roep de lidstaten nogmaals op hun verantwoordelijkheid te nemen en hun inspanningen voor de overstap naar SEPA te versnellen en te intensiveren.'' Hij waarschuwde dat de overgangsperiode na 1 augustus niet zal worden verlengd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl